Achter de schermen: Wat doet sitebeheer binnen NOVEC?

In heel Nederland heeft NOVEC zo’n 2.000 antenne-opstelpunten in telecommasten, omroepmasten en hoogspanningsmasten. Al deze masten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Ivette Grandjean PC, medewerker Sitebeheer, geeft in deze blog een inkijk in haar werkzaamheden.

“Mijn werk als medewerker Sitebeheer is nooit hetzelfde. En dat maakt het werk ook zo leuk, omdat ik zowel binnen als buiten aan het werk ben voor NOVEC. In de open lucht voeren we als team controles uit bij onze actieve telecom- en omroepmasten. Dit kan een periodieke controle zijn of een controle naar aanleiding van de werkzaamheden van een provider. De omroepmasten controleren we meerdere keren per jaar aan, de telecommasten normaliter één keer in de drie jaar. Maar door de uitrol van 5G, zijn we nu meerdere keren per jaar op pad om goede controles uit te voeren.

Controleren van de masten door sitebeheer

Tijdens deze controles checken we of de tekeningen overeenkomen met de bezetting in de mast, op het mastblok en/of in het gebouw. Ook kijken we hoe de ‘site’ erbij ligt, of het groenonderhoud netjes is opgeleverd en het hang- en sluitwerk in goede staat is. Verder controleren we de staat van bestrating, de aarding van de mast en checken we of de veiligheid gewaarborgd is. 

Een sitebeheerder gaat normaliter alleen op pad, maar soms moeten we ook de hoogte in.  Telecommasten zijn 50 tot 60 meter hoog, terwijl sommige omroepmasten soms wel 150 meter hoog zijn. Bij deze klimwerkzaamheden gaat er altijd een vaste onderaannemer mee. Omdat we tijdens deze werkzaamheden met z’n tweeën zijn, ontstaat er genoeg vertrouwen om samen de klus te klaren. Het is namelijk altijd even acclimatiseren aan de hoogte wanneer je de lift uitstapt.

Bij onze omroepgebouwen kijken we ook naar de staat van het pand buiten en binnen (schilderwerk, verlichting, etc). Eventuele manco’s die we hier tegenkomen, zetten we uit naar de desbetreffende onderhoudspartijen van NOVEC of naar andere afdelingen binnen NOVEC. 

sitebeheer


Samenwerken met onderhoudspartijen

Als sitebeheerders hebben we dus ook nauw contact met (externe) onderhoudspartijen. Zo verlenen wij hen toegang en geven op locatie advies bij het onderhoud van bijvoorbeeld installaties (brand- en alarmbeveiliging), toegangssystemen en obstakelverlichting. Ook helpen we de onderhoudspartijen bij kleine acute zaken, zoals het verwijderen van een stronk die de poort blokkeert.

Naast onze buitenwerkzaamheden, zijn we ook veel op kantoor om de nodige administratieve zaken te regelen. Zo beoordelen we onder andere de aanvragen die binnenkomen, en controleren we de opleverdocumenten van klanten/providers die betrekking hebben op het verlaten van een site of een speciale ombouw die uitgevoerd is. Daarnaast verwerken we alle rapporten van het uitgevoerde onderhoud in onze systemen. Hierdoor weten we bij wie acties, zoals offerte-aanvragen en mee-werkopdrachten, nog moeten worden uitgezet. Verder maken wij als sitebeheerders ook onze controlerapporten op basis van de opnames die we bij de telecom- en omroepmasten hebben gemaakt.     

Vooruitziende blik

Voor sitebeheer is zeker een vooruitziende blik nodig. Wij krijgen veel aanvragen binnen van providers. Als sitebeheerders kijken we of de beoogde wijzigingen aan het mastblok en/of in de mast zelf mogelijk zijn. Je wilt natuurlijk ruimte aan iedere provider gunnen, dus moet je goed kijken naar de desbetreffende locatie en hoe de provider zijn apparatuur wilt neerzetten. En dat alles zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.  

Veiligheid en verantwoordelijkheid zijn daarom erg belangrijk. Daarom geniet ik ook erg van mijn werk. Je mag veel zelfstandig werken en bent altijd druk bezig. We zijn als sitebeheerders de ogen en oren van de organisatie. En met z’n allen zorgen we ervoor dat alles om en rond de masten perfect is geregeld.”

sitebeheer
sitebeheer